Szelleminek maradni – 1. rész

Tudjuk, hogy valaki Istentől született, nem vétkezik: hanem aki Istentől született, megőrzi magát, és a gonosz nem illeti őt. Tudjuk, hogy Istentől vagyunk, és az egész világ a gonoszságban vesztegel. (fekszik a gonosz elnyomása alatt.) 1 János 5,18-19.

János ezzel kezdi a 18-ban: ha valaki Istentől született, nem vétkezik. Majd pedig: de tudjuk, hogy Istentől vagyunk. Tudnod kell, hogy Istentől vagy. Azt is tudjuk, hogy az egész rendszer, világ gonosz, és a gonosz hatalma alatt van. Más fordítás szerint: a gonosz befolyása alatt van. 2 kor 4: sátán e világ istene, aki megvakítja a hitetlenek elméit. Efézus 2-ben azt olvassuk: a lázadás szelleme működik e világ fiaiban. Sátán itt van, és hozza a befolyását a világra.

Bár mi a világban vagyunk, de nem a világból valók vagyunk. Mi Istenből, Istentől vagyunk. Lehet, hogy a világot az ördög a befolyása alatt tartja, de veled nem kell feltétlenül ezt tennie. Neked Istentől befolyásolva kell lenned. Aki Istentől van, nem követ el bűnt. Amplified Bible: tisztában vagyunk azzal, hogy aki Istentől van, az nem gyakorolja, és nem tudatosan követi el a bűnt. Itt nem arról van szó, aki éli, gyakorolja, habitusában, folyamatosan követi el a bűnt. Ha újjászülettél és Jézust választottad Uradnak, attól kezdve nincs meg az életedben a bűn kívánása. De jó néhányan eltévesztjük, és nagy problémák közé kerülünk. Jézus tudta, hogy így lesz. De hála Istennek, ő tanácsosunk, és közbenjárónk is. (Ha bűnt követünk is el, van közbenjárónk. 1Tim 2:5)

Itt azonban arról van szó: ha Istentől születtél, már Isten természete van benned, s akkor reggel már nem úgy kelsz fel, hogy azon töröd a fejed, milyen csibészséget kövess el, vagy hogy mennyi bűnt követhetsz el naponta, hogy mégis biztonságban bekerülhess a mennybe. (Ha így gondolkodsz, az istentisztelet után gyere ide, hogy újjászülethess.) Mert a Biblia azt mondja, ha újjászülettél, új teremtés vagy: a régiek elmúltak, és minden újjá lett. Új természet költözött beléd, a kívánságod már nem a bűn elkövetése, hanem minél szentebb élet Isten előtt.

Kérdezheted: miért beszélek most minderről? Ha körbenézek, rengeteg keresztényt látok, aki ebben a világban világi módon él, és így nem tudunk hatni erre a világra. A gyülekezetbe járás nem azt jelenti, hogy jössz, 2000 forintot bedobsz a kosárba, és ezzel megtetted a dolgodat. Nem azért adok, hogy megáldjon az Úr engem, hanem vissza kell térnünk ahhoz, amikor úgy vetsz Isten országába, hogy Jézus neve legyen felmagasztalva – ez alapján már várhatod, hogy Ő megáldjon és betöltse a szükségeidet. Hiszek abban, hogy Isten meg akar áldani, azt akarja, hogy gazdag legyek és sikeres. De nem ez az indítékom az adásra. A motivációm az, hogy szolgáljam Őt.

Foglalkoznunk kell a hozzáállásunkkal. Ha elmégy egy bevásárló központba, nem tudod megkülönböztetni a keresztényt a bűnöstől: ugyanúgy vásárolnak, öltözködnek, beszélnek. Kérdezheted: „Ó, Huffman testvér, nem vagy egy kicsit törvénykező?” Nem. Arról beszélek, szentséget kell kívánnunk, hogy Istent szolgáljuk, és ne legyünk az ördög hatása alatt. S ne legyen az a világiasság hatással ránk, ami egyre inkább körülvesz. János azt mondja: feltétlenül tudnod kell arról, hogy az ördög a világban van, és megpróbál hatással lenni rád. Hiába vagy gyülekezetbe járó, Bibliát olvasó ember, még mindig azon dolgozik, hogy ne tudd megtenni, amire Isten elhívott. Megpróbálja blokkolni, akadályozni, kontrollálni a gondolkodásodat, beszédedet. Az első, amit megpróbál bemesélni, hogy ez a hit üzenet már nem működik, sőt a megvallás dolog is egy lejárt lemez. Azt mondja: miért nem kötsz kompromisszumot, már úgyse gyógyít az Úr úgy, mint régen. Megpróbál a befolyása alatt tartani, hogy legyőzött maradj egy legyőzött világban.

Hiszem, hogy minket Isten Szelleme képes vezetni, hogy világosság lehetünk ebben a világban. Hiszem, hogy bővölködhetünk egy olyan világban, mikor mindenki tönkre megy, lehetünk győztesek, mikor mindenki vereséget szenved. Lehetünk világosság egy egyre sötétülő világban, azt hirdetve, hogy a mi Istenünk nagyobb Isten, mint aki a világban van. Sokkal nagyobb dicsősége van, mint bárminek. S megengedhetem magamnak, ha négy, tíz, vagy akár százszorosára emelkedik a benzinár, akkor is betölti minden szükségemet, mert az én Istenem el nem távozik tőlem, el nem hagy engem.

Nem kontrollálhat semmilyen olaj társaság, mert Isten Szelleme vezérel, és minden reggel úgy kelek fel, hogy nagyobb az, aki bennem van, mint aki a világban van. Ragaszkodnod kell ehhez a kijelentéshez: én Istentől, Istenből vagyok ebben a világban. Ez nagyon erős kijelentés! Én Istenből, Istentől vagyok, nem ebből a világból! Ebben a világban élek ugyan, de ezt a világot nem szeretem. Istent szeretem. Nem azt nézem, hogyan tudom megúszni a dolgokat, hanem hogyan tudom legyőzni azokat. Mi már nem a világ uralma alatt vagyunk. A hozzáállásunk, beszédünk, ahogyan élünk – nem az ördög hatása alatt van. Prédikátor könyve: ha észreveszed a szelet, ha ellenőrzöd az eget, akkor nem veted a magodat (Préd. 11:4 Aki a szelet nézi, nem vet az; és aki sűrű fellegre néz, nem arat.) Vagy másképp: ha a körülmények befolyásolnak, akkor ez oda hat, hogy adakozol vagy nem, és hogy meg vagy áldva vagy nem. Izsák vetett. Hitt Istenben, hogy megáldja, és százszorost aratott. Nem engedte, hogy a körülmények megakadályozzák a vetését. Ez őt befolyással bíró emberré tette. Isten nem azt mondja, légy gyors vető, hanem: légy nagyobb az életedben, mint valaha bármikor. Két lehetőséged van: vagy visszamégy a világba és testi leszel, vagy mélyebbre ásol az Igében és szellemivé válsz, és meghallod amit Isten mondani akar neked. „S ha hallasz engem, a félelemből megszabadítalak és hitbe kerülsz, és a vereségekből győztesen lábalsz ki, és olyan különlegest teszek, hogy még a bűnösök is meglátják: Isten benned és veled van.”

Hányan gondoljátok, hogy Isten azt akarja, ilyen tanúi legyünk a világban? Isten annyira erősen akar az életedben munkálkodni, hogy nem érdekes, mi vesz körül, minden esetben a csúcsra visz téged. Mindig fej leszel és nem farok, mindig felül leszel és nem alul. Valamiért mindig átmégy a nehézségeken, míg a többiek belebuknak, és végül megkérdezik: mi van veled, hogy ilyen vagy? Mi a titka, hogy ez történik veled, hogy ilyen sikeres vagy?

Ha figyelsz rá, vele maradsz, és benne bízol, ha nem engeded, hogy a világ hasson rád, és nem engeded, hogy letérítsen a sátán arról az útról, ami Isten jelölt ki a számodra. Ehhez a programhoz ragaszkodnunk kell. A Galata 5-ben valami hasonló van, mint a mit a János levélben olvastunk. Az 5,16-17-ben: Mondom pedig, Szellem szerint járjatok, és a testnek kívánságát véghez ne vigyétek. Mert a test a lélek ellen törekedik, a lélek pedig a test ellen; ezek pedig egymással ellenkeznek, hogy ne azokat cselekedjétek, amiket akartok./i> Ha nem vagy szellemben, akkor az ördög akaratát teszed. Ha engeded, hogy a tested irányítson, ha testi vagy, ha megengeded, hogy azok vezéreljenek, amiket látsz, megérintesz, meghallasz, s ha ezek képesek kontrollálni téged, SOHA nem fogod tudni beteljesíteni, amire Isten elhívott.

Gal 5:18 Ha azonban a Lélektől vezéreltettek, nem vagytok a törvény alatt. Ha azonban megtanulsz szellem által vezérelt életet élni, akkor a Szent Szellem fog irányítani, akármi is történik veled, és fel fog emelni a bűn és halál fölé, olyan helyre, ahol az ellenség már nem tud megérinteni. S olyan helyzetbe kerülsz, hogy az ördög attól fog rettegni, mi lesz a következő, amit teszel. Amplified Bible: járj és élj habitusodban Szent Szellemben (ha a Szent Szellemre érzékeny és kontrollált vagy, a Szent Szellem vezet téged, akkor természetesen nem fogod kielégíteni a test epekedését és kívánságait az Isten nélküli emberi természet miatt. – Amplified Bible) Itt az Ige azt mondja: ha nem vagy az ördög befolyása alatt, akkor Szent Szellemben jársz. Mit jelent Szellemben járni? Azt, hogy szüntelenül szellemi dolgokat teszel, akár erőfeszítések árán is.

Egy példával illusztrálva: arra születtem, hogy járjak. Míg pici voltam, anyám hordozott, s mikor először tettem egy lépést egyedül, beírta a naplójába, annyira örült. Saját gyermekeim sem úgy születtek, hogy már jártak. Szülőként segítettük őket, s minél többet gyakoroltak, annál jobban ment. Csak azért mert újjászülettél és Szent Szellemmel betöltött vagy, még nem biztos, hogy tudod, hogyan kell szellemben járni. Azt gyakorolni kell. Az életedben át kell ültetned a gyakorlatba Isten Szellemének a dolgait, el kell kezdened alkalmazni ezeket.

Fordította: Orbán Tibor

Share
Tagged on:

Vélemény, hozzászólás?


UA-6786688