Legyőzni a vádlást

 

                            címLegyőzniavádlást2

Témánk: legyőzni a vádlást és az önmagunkban való kételkedést. Ez a két legkeményebb szellem a pokolban. Megmutatom, hogyan lehet megbénítani a hatásukat. Olyan emberről van szó, aki kételkedik magában, képességeiben, hogy Isten mire is hívta el őt – összeségében megkérdőjelezi saját magát ez az ember. Különböztessük meg azt, hogy Isten felé kérdezek, és azt, hogy saját magamat kérdőjelezem meg. Sokáig azt gondoltam, hogy rossz dolog Istennek kérdést feltenni, pedig nem az. A Biblia inkább azt mondja, kerüljük valaminek a megkérdőjelezését.

Máriához angyal ment azzal az üzenettel, hogy áldott állapotba kerül, és ő feltette a kérdést: hogyan lesz ez Uram? Ennek épp az ellenkezője bemerítő János, aki, amikor börtönbe vetették, megkérdezte: te vagy az Uram, vagy mást várjunk? Ez rossz kérdés volt, hiszen látta, amikor megnyílt a menny és hallotta: „ez az én szerelmes fiam”. De ő inkább neheztelt, és azért kérdezhette ezt. Talán úgy gondolta: nem kellene ennek így lenni, nem kellene börtönben ülnöm, és ez volt benne a kérdésében. Kételkedett – Isten szavában, Isten ellátásában. Ehhez hasonló az önmagunkban való kételkedés, ami akkor lép fel, ha folyamatosan bűntudatban vagy. Tegyük fel, éppen imádkozol, de közben arra gondolsz, most inkább a Bibliát kellene olvasnod. Vagy épp fordítva. Netán alváshoz készülsz, és arra gondolsz, nekem most inkább mást kellene tennem. Házasként megfordulhat a fejedben: nem kellene inkább egyedül lennem? És fordítva. De sorolhatnánk. Úgy érzed, imádkozol, de nem lesz hatásos az imád. Úgy érzed, hogy nem tettél eleget Istenért, a családodért, a világért. Ezt nevezik önmagadban való kételkedésnek. Pedig tudod, mit mond Isten Igéje, de kételkedsz benne. Megkérdőjelezed Isten Igéjét, mint végső tekintélyt az életedben. Azt mondja az ilyen ember: Igen, imádkoztam, hogy Isten bocsásson meg, de… És mindig ott az a de….

Isten Igéje azt mondja, amikor imádkozol Hozzá, hogy bocsásson meg, akkor ő hű és igaz, hogy megbocsásson. De ez nála más – mondja az ilyen ember. Sok keresztény életében alakulnak ki így önvádlások. Uram nem imádkozom eleget, stb. Ha annyira kételkedsz saját magadban, tudod, mit mond erre a Biblia? Azt, hogy dupla elméjű vagy, <>kételkedő. A sátán a kételkedés királya. Amikor a Bibliában találsz egy igéretet, állj meg és elmélkedj rajta, de ne kételkedj, mert az megerőtleníti az Ige erejét. Állj meg azon, amit Isten mondott, és cselekedd, amit mondott, de ne kételkedj!

Jakab 1,7-8: mert ne vélje az ilyen ember, hogy kaphat valamit az Úrtól, a minden útjában álhatatlan ember.
Mit mond? A kételkedő ember bizonytalan és labilis. Egyik nap azt mondja: tudom, a másik nap: nem tudom. Az az ember, aki kételkedik önmagában, nem stabil. Lehet, hogy Éva is így volt: egyik nap hitt Istennek, a másikon pedig már kételkedett. Én nem akarok olyan emberrel üzletet kötni, aki kételkedik magában. Az ilyen ember nem stabil. Ha valaki egy területen dupla elméjű, kételkedő, az ugyanilyen bizonytalan más területen is.

Démonikus támadás érheti és éri is az ember önértékelését, önbizalmát, önbecsülését. Az ördög ezeket célozza meg, mert így ki tudja billenteni az Igével való kapcsolatból is. Ugyanazt a démoni támadást éli át az ember, mint az Édenkertben. Hallották Isten szavát, és az ördög az önértékelésüket támadta meg: – tudod, mit mondott neked Isten? Adj magadnak lehetőséget! – mondta.
Az önmagadban való kételkedés a bizalmadat ássa alá Isten Igéjében. Pedig a hit a gyakorlati kifejeződése a bizalmadnak Isten Igéjében. Az ördög ellen a legbiztosabb fegyver a hit, s mivel a hit bizalom Isten Igéjében, ezért az ördög ezt támadja. Hogyan? Egyszerűen megkérdőjelezi Isten elhívását az életedben, Isten igéreteit. Egyszer bizonyos vagy benne, máskor pedig teljesen bizonytalan.

A Zsidó levél 10,35 mit is mond? Ne dobjátok hát el a bizodalmatokat, mert annak nagy jutalma (kompenzációja) van.
Reggel imádkoztam, és azt mondta az Úr nekem: ha az elmémet rajta tartom, akkor Ő tökéletes egészséget, békességet, bővölködést, és szentséget ad. Az Isten igéjében való bizalmad mindig együtt jár a jutalommal – mintha egy csekket adna az Úr neked. Képzelheted, hogy az ördög ezt meg akarja támadni! Ha megtanultad Isten Igéjéből, hogy te Isten igazsága vagy, s ő megtámadja az Isten Igéjében való bizonyosságodat, akkor ezzel aláássa azt is, amit Isten Igéje szerint megkaptál. Például megtanultam, hogy a vetés-aratás hogyan működik. Az ördög nem akarja, hogy ebben bizonyosságom legyen. Más: hiszel a bizonyságtétel erejében és Jézus vérében – az ördög viszont azt akarja, hogy kételkedve élj, hogy Jézus vérében, a bűnbocsánatban kételkedj. Hogy ötvenszer is imádkozz, mert nem tudod, hogy Isten válaszolt-e vagy sem. Pedig mint kereszténynek teljesen bizonyosnak kell lenned, hogy ha Isten mond valamit, akkor az úgy is van. De az ördög ezt a bizonyosságot támadja meg. Ha például a bövölködésben van bizonyosságod, és tudod, hogy ha vetsz, jön az aratásod, akkor ezt.

Az ördög mindig azzal operál, hogy hoz egy második gondolatot. Péternek, mikor a vizen járt, rögtön hozott az ördög egy második gondolatot. Nem meglökte Pétert, vagy kibillentette. Nem! Inkább megkérdezte: mit csinálsz te Péter, meg vagy őrülve, a vizen jársz? Hányan voltatok már úgy, hogy elkezdtek változni a dolgok, és jött egy második gondolat: úgyis el fogod rontani! Ha ezt befogadod, máris veszítettél. Ne engedd! Ádámnak és Évának is azt mondta a kígyó: tudom, mit mondott Isten, de… Vagy Jézusnak azt mondta: ha valóban te vagy Isten fia, akkor… és itt jön a megkérdőjelező második gondolat. Először is bizonytalanságba kerget, ezután a bizonyosságod már meg van kérdőjelezve. De ha megőrzöd a bizonyosságodat Isten Igéjében, jön a jutalom, a kompenzáció, a csekk. Amikor jön a második gondolat, a jutalomnak is oda. (Ráadásul ma már a világban annyi minden vesz körül, hogy harmadik és negyedik gondolat is jön.)

Az első gondolat: Isten meg akar, és képes is meggyógyítani engem! Miért olyan veszélyes a bizodalom elhagyása? 1János 5,14 „Ez az a bizodalom.”… Tudjuk, hogy minden imát meghallgat az Úr, ez a teljes bizodalmunk! Jön a második gondolat: lehet hogy rosszul kértem, lehet hogy a körülmények most nem olyanok, hogy meghallgasson az Úr. Az Igében benne van: ez az a bizodalom, amellyel Őhozzá vagyunk.

Van úgy, hogy nem látszik rögtön a válasz. Az ima és a meghallgatás közötti időszak a legveszélyesebb, ekkor támadja meg az ördög a bizodalmamat. Emlékezzetek Illésre: három évig nem esett az eső, de nem változott a bizalma. Az ördög rögtön megtámadja ezt az egyszerű igéretet, és kérdezi: biztos hogy meghallgatta Isten az imádat? Egyszerű, amit tennem kell: szilárdan megragadnom a bizodalmat, és ellene kell állnom a második gondolatnak. S mi az a bizodalom Őbenne? Az, hogy nekünk nem kellett fizetnünk semmit Istennek. Ez ad nekünk bizodalmat. Nem tettünk semmit Istenért, de Ő cselekedett értünk. A legerősebb bizalmat ez adja! Nézd azt, mit tett Ő érted! Honnan tudom, hogy válaszol-e Isten? Meg tudod számolni, hány imát meghallgatott már? Honnan tudom, hogy Isten kifizeti ezt a számlát? Nézz vissza: hány számládat fizette már ki? Honnan tudom, hogy meg fog-e gyógyítani – hányszor tette már meg? Ki fog-e ragadni a bajból – hányszor mentett már ki, és adott menekülési útvonalat? Tartsd meg a bizodalmadat!

Hidd azt a szeretetet, amivel Isten szeret téged! Tudom, hogy tudod ezeket az Igéket, de hidd is ezt a szeretetet! Ha elkezdesz valóban hinni ebben, ez felpumpálja, megerősíti a bizalmadat az Úrban. Nem azért szeret az Úr, mert olyan okos, csinos, vagy értékes vagy. Mennyit fog Isten fizetni azért, hogy téged megvegyen? Jó, ha emlékezteted magad arra, hogy Istennek mennyit érsz. Te olyan fontos és drága vagy, hogy Jézus vére volt az ár, amit kifizetett érted! S ha látod Jézus vérét, akkor emlékeztetni tudod magad arra, hogy Istennek mennyire fontos vagy. Tudja az Úr a fejem hajszálait is. Tudja, hogy én egy mesterdarab vagyok – mert Ő formált.

Reggel azt mondtam: Uram, köszönöm hogy megmutattad, hogyan lehetek a gyermeked itt a földön. Megmutattad, hogyan tudjak kézrátétellel imádkozni a betegekért, hogy azok meggyógyuljanak, hogyan tudjak vetni, hogy arassak, hogyan tudjak parancsolni az időjárásnak – mert én Isten fia vagyok. Isten fia megduplázza az Atyát. De nem tudod ezt megtenni, ha dupla elméjű vagy! Akkor nem látsz csodát! Azt mondod: én csak egy egyszerű ember vagyok. De Isten azt mondja: az én képmásomra teremtettelek, még nagyobbakat is cselekszel… Az én gyermekem vagy! Ha úgy gondolkodsz: ó nem tudom én kiűzni az ördögöt! – hát igen, te egy dupla elméjű vagy, aki nem kaphatsz semmit. Pedig csodálatos, amit kaptunk Istentől! Én elhatároztam, addig elmélkedem Isten Igéjén, amíg el nem hagy a kételkedés teljesen. Nincs szükség olyan sok mindenre, amit meg kell tenned. Isten azt akarja, hogy csak azt tedd, amit Ő akar, hogy tégy.

Semmit nem kell tenned például, hogy a mennybe kerülj! Gondolkozz ezen: mennyire értékes vagyok a menny számára. Milyen sokba került, hogy az Úr megvásároljon. Mondd magadnak: hiszek a szeretetben, Isten felém irányuló szeretetében. Hiszem, hogy Isten szeret engem. Annyira, hogy amikor szükségben vagyok – betölti azokat, ha fájdalmaim vannak – meggyógyit, ha bajban vagyok – megszabadít. Mert hiszem, hogy Ő szeret engem. Nem izgulok az életem alakulásával kapcsolatban, mert tudom, Ő szeret engem. Tudom, hogy az életem rendben van, és rendben is lesz, mert szeret engem. Annyira sok mindent meg tudok tenni, csak azért, mert hiszem, hogy Ő szeret engem.

Hogyan tudjuk megállítani a kételkedést? Fejezd be a második gondolat befogadását! Utasítsd vissza! Tedd azt, amit Isten mondott, hogy tedd. A ti aratásotok már elérkezett. A termés már megvan. (Emlékszel az Ószövetségre? Mindig hagyni kellett a lévitáknak és a szegényeknek.)
Máté 14,28: S Péter válaszolt neki, és azt mondta: Uram, ha te vagy az, parancsold nekem, hogy menjek hozzád. Péter látta, hogy Jézus sétál a vizen, és azt hitte, hogy egy szellem. Tele voltak a tanítványok félelemmel. Jézus azt mondta: én vagyok, ne féljetek! De Péter még kételkedett, mert azt mondta: ha te vagy Uram… Péter nem olyan volt, mint mi, ő kimondta, amit gondolt. Ez esetben Jézusnak semmit sem kellett tennie, csak annyit mondania: gyere! Jézusnak Péter azt mondta, azzal bizonyitsd be, hogy Te vagy, hogy mondd azt: gyere. Péter kész volt a hitében, hogy kiszálljon a csónakból a vízre. Arra nem volt még kész, hogy a vizen járjon, de arra igen, hogy Jézusban maximálisan bízzon. S Jézus egy szót mondott: gyere!

Ha Jézus ezt mondja neked, akkor ez már felszerel téged mindazzal a képességgel, amire szükséged van. Az Igében megvan minden képesség, amire csak szükséged van! Ha az Úr azt mondja, hogy épits egy gyülekezetet, akkor az ehhez szükséges fizetés, anyagiak már benne vannak ebben a szóban. Az áttörésedhez egy Igére van szükség Istentől, mert ez felszerel téged mindennel, hogy azt beteljesítsd. Lehet, hogy ismered az Igét, de abba a helyzetbe kell kerülnöd, hogy halld tőle az Igét. Amikor Jézus itt járt a földön, a tanítványok úgy vették, hogy tőle Isten szava jön. Ha olvassuk az Igét, úgy kell vennünk, hogy ez Istentől jön. Ha Isten azt mondja, hogy tedd ezt vagy azt, akkor ne kételkedj, hanem bízz abban, hogy benne van a hozzá szükséges képesség. Ha engedelmességben vagy, akkor Ő megadja a képességet, ha kell, feltartja az ellenséget. (Ha viszont még sohasem hallottál Istentől, de azt mondod, hogy igen, akkor ebből meg kell térned.) Ha kijelentést hallottál, ezt ne mondd el a szomszédodnak, mindenkinek megadja az Úr a saját kijelentését. Az Ő Igéje, ha rémaként jön hozzád, fel van szerelve az Ő minden eszközével, támogatásával, hogy meg tudd tenni, amire elhívott. Nem kell izgulnod, csak egyszerűen meg kell cselekedned.

Vigyázni kell azonban, mert az ember hajlamos módszert faragni. A következő alkalommal ne akard ugyanazt tenni, mert ha nem rémát hallasz, de mégis teszed, az nem fog működni. A „recept”: menj az Úrhoz: Uram, szükségem van az Igédre. Nincs módszer. Jézus egyszer sárral kente be valakinek a szemét, vagy megérintette, máskor csak szólt, stb. Ne házasodj össze a módszerrel. Házasodj össze azzal, hogy tudod, szövetséged van Jézussal. Fejlessz ki egy képességet, hogy beszéld Isten Igéjét. Annyira buzgók vagyunk arra, hogy a „termékkel”, és nem a „gyártóval”, a Teremtővel kössünk szövetséget. Jó, ha megtanulod az Igéket, de ne felejtsd el, ki a „gyártója”. Hozzá menj a „termékért”. Ne vallásosak legyünk, hanem kapcsolatunk legyen Jézussal. De emlékeztetlek: megvan a kapcsolatod?

Nagyon fontos, hogy mit mondott az Úr, hiszen ez fejleszti a kapcsolatot Vele. Ám az az igazi, amikor emésztő vágy van benned Az után, Akitől jönnek az Igék. Ne módszerekhez ragaszkodj, hanem Ahhoz, aki ezeket az Igéket teremtette. Ess szerelembe vele. Én tudom, hogy a szeretet apostola vagyok. S a szeretet apostola tudja, mit tegyen, amikor a gazdagság a kezeihez jön. Isten gondoskodik rólam, én pedig az Ő királyságáról. Jó hallgatni a prédikációkat, de halld meg azt az Igét, amiből a prédikáció született, azt az Igét, ami a prédikáció mögött van. Mert az az Ige fog téged fölszerelni mindarra, amit majd tenni fogsz a prédikáció alapján. Úgy prédikálok, hogy meg tudd érinteni az Igét, ami mögötte van. Mint tudjátok, New Yorkban indítottunk egy gyülekezetet, és én tervszerűen haladtam előre a prédikációkban. Az Úr pedig azt mondta: gyermekem, tanitsd őket, hogy halljanak Tőlem! Nekem egy idő-tervem van ezzel a gyülekezettel. (Mert Jézus már tervezi a visszajövetelét.) Azt mondta: gyorsabban, gyorsabban és jobban!

Beszéljünk Péterről. Mikor Péterhez jött az Ige hogy „gyere”, az összes kenet, eszköz, minden, amire szüksége volt ahhoz, hogy ezt megtegye, benne volt abban a szóban. Benne volt az az erő, amely ellene állt a gravitációnak. Egy nagyobb erő: Jehova Jire, a gondoskodó Isten jelent meg. Amikor Jézus azt mondta: „gyere”, a gravitációnak meg kellett szűnnie. Annak a szava jött, aki megteremtette a gravitációt. A gravitáció tudta, ki teremtette meg őt. S akárki akármit mond: Péter járt a vizen. Sokan leszólják, mondván, Jézus is járt. Rendben, ő Isten fia volt. De ki volt Péter? Egy ember járt a vizen, függetlenül azoktól a törvényszerűségektől, amik kormányozzák ezt a világot! Egy ember egy magasabbrendű törvény szerint cselekedett, mint ami a földön érvényes. Az az ember, akinek bizalma volt Jézusban! Aki látta Jézus sok csodáját. Aki ugyan (halászként is) jól tudta, hogy ha beleugrik a vizbe, elsülyed. Ennek ellenére jobban bízott Jézusban. És járt a vizen! Egy ember, aki ha hisz, ugyanolyan lehet, mint Isten, és mielőtt gondolkozott volna, mielőtt a sátán szólt volna, úgy cselekedett, mint Isten.

A sátán pedig azt mondta, ezt megakadályozzuk. Ez a második gondolat. Tanúja lehetünk a folyamatnak, ahogy a második gondolat megérkezett. Péter járt a vizen,… ha Péternek megvolt a képessége, hogy járjon a tengeren – ez azt jelenti, hogy nekünk is megvan. Tudjuk, hogy Jézus nem személyválogató. Jézus nem mint Isten sétált, ő azt mutatta be, hogy Ő ember. Jézus Isten Fiaként azért jött, hogy bemutassa, emberként mit tud cselekedni. S azt mondja, mi is meg tudjuk tenni ugyanazt. Ha teljes bizalmad van az Igében, be tudod ugyanígy mutatni. Gyere! – mondta Jézus, és Péter járt a vizen. De látván a nagy hullámokat, félelem fogta el. Az Igében az van: megijedt, és… A félelem arra megy ki, hogy amit Isten mondott, az nem fog megtörténni. Azaz ki akarja ütni a bizonyosságodat Istenben, az Ő Igéjében. S mi van akkor, ha Isten Igéjében megrendül a bizalmad? Elkezdesz sülyedni.

Ha látod magad sülyedni, és félsz, ne ülj le és ne légy beteg, hanem kiálts hangosan: Uram, ments meg! Egyszerűen ne nyugodj bele, hogy sülyedsz – és Jézus azonnal kinyújtotta a kezét. Tudod, hogy Isten kész azonnali cselekvésre? Ha kiáltasz hozzá, hogy Uram, ments meg engem, Ő azonnal cselekszik. Uram, szükségem van pénzre, jóindulatra… Azonnal cselekszik. Jézus azonnal megsegítette Pétert, de rögtön elkezdte tanítani, hogy mi az oka a kudarcnak: Ó te kicsinyhitű, miért kételkedsz? Milyen érdekes kifejezés, ugye? Nekem hosszú ideig gondom volt ezzel, hogy kicsiny hitű: hiszen Péter járt a vizen! Úgy látszik, a vizen járáshoz egy kicsiny hit kellett. Én próbáltam járni a vizen, de nagyon nehéz, nekem nem sikerült. Akkor miről beszél Jézus? Tudjuk, hogy Péter járt a vizen, de tudjuk, hogy gyorsan ellobbant a hite. Rövid ideig volt egy erős hite, de nem tartott ki. Te is gyakran vagy így: eljössz a gyülekezetbe, felbuzdul a hited, majd elmégy, és a parkolóban kapsz egy telefont, és már oda a hited. Gyorsan fellángoló hitnek nevezhetjük az ilyen „kicsiny” hitet. Az ok, amiért ilyen a hite, a „miért kételkedsz”?

Befogadni a második gondolatot, mit is jelent? Mondhatnánk így is ezt az Igét: Ó te gyorsan ellobbanó hitű, hát miért fogadtad be a második gondolatot? Olyan szépen indult az egész, jártál a vizen, de befogadtad a második gondolatot, eltűnt a hited, és elkezdtél sülyedni. Hogy a dolgok történjenek, réma szükséges, amit Isten maga szól neked. Azt javaslom, amig a logosz nem változik rémává, ne cselekedj! Az nem elég még, hogy találsz egy Igét a Bibliában! Ragaszkodj hozzá, forgasd magadban, míg nem válik rémává. Ismerek sokakat, akik olvasták felületesen a Bibliát, de nem forgatták magukban. És nem is történt semmi. Nem elég, hogy találsz egy Igét, azt kiteszed a hűtőre, és várod, hogy már történjen is. Ez csak az ajtó. Gondolkodnod kell rajta. Józsué 1,8: gondolkodj rajta, el ne távozz tőle. Tedd a saját utadat sikeressé és bölccsé – a gondolkodás Isten Igéjén, az tesz téged bölccsé. Az Isten Igéjén való elmélkedés nyitja meg a füledet, hogy meghalld a bölcsességet, és ez tesz alkalmassá, hogy Isten szerint cselekedj. Ha fontos neked, hogy hallj Tőle, tölts időt az Igével! Mondhatja valaki: Ó de én nem tudok hallani tőle! Akkor ez eldöntendő kérdés a számodra, mert Jézus azt mondta: az én juhaim hallják az én hangomat. El kell döntened: kecske, vagy juh akarsz lenni?

Teljes, tökéletes bővölködésben, szentségben, jólétben, békességben tartja azokat, akik hallják az Ő Igéjét. A KULCS: hogy elegendő ideig tartózkodjon az elméd Isten Igéjén. Ez azért fontos, mert ha jön a második gondolat, nincs hely neki, mert már foglalt. Tehát már fel vagy fegyverkezve az első gondolattal, az Ige szerinti gondolattal, s erre vagy trenírozva. Ha jön a második gondolat, már nem talál utat.

Fontos, hogy fejezd be az önvádlást! Ne hallgass semmilyen vádló hangra. És győzd le a negatív gondolatokat az Igével. Meg tudod állítani az önvádlást! Ne légy az, aki hallgatsz a vádló szavakra. Ne hallgass rá! 2 Korinthus 10,5: rombolj le minden Isten ismerete ellen emelt gátat, Isten Igéjével vedd föl a harcot a romboló gondolatokkal. Ha győzni akarsz a második gondolat fölött, akkor neked uralkodnod kell az elméden, ehhez pedig ismerned kell Isten Igéjét, hiszen csak akkor tudhatod, mi emeltetett ez ellen. Van egy jó hírem: ha keresztény akarsz lenni, olvasnod kell a Bibliát! Egy példa: amikor világi tudományokat tanulok, összevetem azt az Igével, és ami nem egyezik meg vele, azt kivetem.

Ha nem ismered az Igét, az baj – az Ige gondolatot produkál, a gondolat utakat, ami elvezet a végcélodhoz. Ha rossz szavaid vannak, azok rossz gondolatokat, rossz döntéseket, utakat eredményeznek, és végül rossz végcélba vezetnek. A jó ennek ellentéte. Ha Isten Igéje, gondolatai, utai, döntései vannak benned, akkor jó végcélba érkezel. Ha tele vagy Isten Igéjével, nem talál helyet a második gondolat. Mert edzésben vagy. Nem képes így behozni a vádlást, és a bizalomban való megrendülést. Az Úr azt mondta, ahol vádlás van az életemben, gondolkodjak azokon az Igéken, amelyek ellenük szólnak, hogy lerombolják azokat. A gyülekezetben megerősités, korrekció érhet. Ne érzelmekre törekedj! Ha az Ige valósággá válik, akkor úgyis fogod érezni. Inkább erre törekedj. Az utsó időben szeretnék az emberek Istent követni, de az Igét nem kérik. Nélküle pedig nem megy!

Kételkedj a kételkedésben, és tápláld a hitedet! Ha az ördög jön, és mond valamit, mondd neki: tudom, hogy hazudsz. Ha azt mondja: egész életedben szegény maradsz! – Te válaszold: kételkedem ebben, te egy hazudozó vagy! Mi történt volna, ha Ádám és Éva ezt mondta volna, amikor hozájuk jött a kertben? Fordítsd a fegyverét ellene. Kételkedj abban, amit ő mond!

Fordította: Orbán Tibor

Share

Vélemény, hozzászólás?


UA-6786688