Egy ébredés – John D. Shriver

Mindannyian várjuk az ébredést, hogy a Szent Szellem ismét fújjon, át a népeken, át a világon, átalakítva szíveket, életeket, nemzeteket. Nos, az alábbi hteles történet akár minta lehet. És reménység, hiszen EGYETLEN ember szívéből indult.

Ez a bizonyos ébredés akkor kezdődött, amikor Jeremiah Lamphier a New Yorki Holland Megújult Gyülekezet misszionáriusa úgy érezte, hogy Isten indítja déli ima összejövetelek tartására, és erre mindenkit várjon, aki jönni akar. Tehát kis szórólapokat nyomtatott, és szerte a városban kirakatokba tétette, amelyen mindenkit meghívott, aki csatlakozni akart hozzá az imádkozásban. Az összejövetel első időpontja azon a héten szerda délben volt. Amikor eljött az idő, senki sem jelent meg. Percek teltek, de még mindig senki sem érkezett. 12.20-kor lépéseket hallott a lépcsőházból. Jeremiah és a két frissen érkezett röviden imádkoztak, és megegyeztek, hogy egy hét múlva ismét találkoznak.

A következő héten néhány emberrel többen gyűltek össze, és egy újabb hét múlva már olyan nagy tömeg jött imádkozni, hogy elhatározták, inkább mindennap délben tartanak egy ima alkalmat. Néhány héttel később új helyet kellett keresniük, mert az épületben már nem fértek el. Hasonlóan egy szikrához, melyet a szél felkap, imádkozó összejövetelek kezdődtek nemcsak New York Cityben, hanem más városokban is. Boston, Baltimore, Washingon DC – a főváros, Richmond, Charleston, Savanna, Mobile, New Orleans, St. Luis, Pittsburgh, Cincinnati, Chicago, és városok sokasága kezdett el déli ima összejöveteleket tartani. Mindenütt ahol csak lehetett – otthonokban, üzletekben, tűzoltóállomásokon, városházán, sőt még parkokban is. Nem volt hivatal, aki mindezt szervezte volna, kivéve a Szent Szellemet.

Bizonyos helyeken egész városok élete megállt délben, amikor elkezdődtek az összejövetelek. Táblákat tettek ki az üzletek kirakataiba, ezzel a felirattal: „zárva – nyitás az imádkozó összejövetel végén.” A következő lista segít elképzelnünk, hogy hány város is vett részt ebben az ébredésben, ahol délben az élet teljesen leállt: 150 város Massachusettsben, 200 város New York államban, 60 város New Jerseyben, 65 város Pennsylvániában, 200 város Ohióban, 150 város Indianában, 150 város Illinoisban, 50 város Missouriban, 60 város Iowában.

Franklin Pierce elnök is rendszeresen részt vett az imádkozó összejöveteleken Washington DC-ben a kongresszusi képviselőkkel és szenátorokkal valamint a Legfelsőbb Bíróság bíráival. Az átlagos létszám kb. 5000 ember volt mindennap. Azok, akik nem ismerték még Jézust, szintén részt vettek az ima összejöveteleken, és újjászülettek. Az ébredés csúcspontján 6-8 hét alatt hetente 50 ezer ember született újjá és csatlakozott helyi gyülekezetekhez. Az ébredés két éve alatt heti átlagban 10 ezer ember adta át az életét Jézusnak. Újságírók a fővárosból az északabbra fekvő városokat látogatták meg New Englandben, hogy legalább egy embert találjanak, aki nem született újjá, de nem jártak sikerrel. Amerikát nagyon megérintette ez az ébredés, amely imádkozás utáni vágyból született.

Érdekes, hogy nagy imádkozó ébredéseket szinte mindig még nagyobbak követtek. Ez történt ebben az esetben is, az 1800-as évek végén ez után az imádkozó ébredés után még nagyobb vágy támadt az egész világon a hívőkben, hogy imádkozzanak – s mindez Jeremiah Lamphier szívében kezdődött. Az 1857-59 közötti imádkozó ébredés még erősebb vágyat ébresztett az emberekben, hogy meglássák Isten munkáját világméretekben.

Az ébredés dicsőségének természete és dinamikája c. könyvből fordította Orb-Tb

Share
Tagged on: ,

Vélemény, hozzászólás?


UA-6786688