Isten mesteri terve – 4. rész

Ma a hitről beszélünk.
Hinni abban, amit Isten mondott. Hinni Isten Igéjében, vagy amit Isten a szívedbe írt. Inkább ebben hinni, mint a körülményekben. Ha a hited szerint élsz, ez nem az, amit a szemeddel látsz, vagy a füleddel hallasz. Ha hiszel Isten Igéjének, az megváltoztatja a körülményeidet, és megváltoztatja, amit hallasz, és amit látsz. A hit emberek olyanok, hogy hisznek Isten Igéjének, függetlenül attól, hogy mit látnak. A hit ad valamit Istennek, amivel tud dolgozni, és meg tudja változtatni a körülményeket, helyzeteket.
Ha Istennek nem adsz hitet, akkor Isten nem tud dolgozni. Persze Isten tőlünk függetlenül is dolgozik, de a mindennapi életben szükségünk van hitre, napról napra. S úgy változik meg az életed, ahogy hiszel Isten Igéjében. Érdekes, vannak emberek, akik csak az újjászületésben hisznek, semmi másban. Mások a Szent Szellemben is, hogy bennük lakik, tanítja őket, és ennek a fényében tudnak élni. Mások ezen felül a bővölködésben is hisznek, s ők bővölködésben tudnak járni.

Ami Isten Igéjében benne van, annak a világosságában tudunk járni. S válasszuk azt, hogy minél több világosságban járjunk. De adjuk a hitünket Istennek, hogy tudjon cselekedni az életünkben. Ő nem erőszakolja magát ránk. Ádámtól végig a Bibliában látjuk, hogy Isten elmondja az igazságot, és az emberek vagy elfogadják ezt vagy elutasítják, s ettől függ, hogy az áldás milyen szintjét tudja Isten rájuk önteni. Minden generációban igaz ez. S minden generáció eldöntheti, hogy hisz Istennek vagy sem. Mózes pl. azt mondta: csináljátok ezeket és áldottak lesztek. Ő Istentől kapta, és továbbadta az egész táborban. Ezek a dolgok áldottak, és áldottak lesztek, ha ezeket teszitek.

Amazok a dolgok viszont átkozottak. Tőlünk függ, hogy milyen életet élünk, mégpedig aszerint, amit befogadunk vagy elutasítunk. Én személy szerint az áldást szeretem. Szeretek áldásokban élni. Emlékszem, mikor nem ismertem még az áldást, éltem bele a világba – ahogy esett, úgy puffant. Nem hittem még Isten Igéjében. Alapjában véve hittem Isten létezésében, de fogalmam sem volt arról, hogy mit mondott. Így nem is tudtam választani Isten Igéjét, az áldást. S még most sem tudom mindig, mert folyamatosan tanulom, mi is az Ő akarata. Folyamatosan igyekszem növekedni ebben. S tényleg csak tőlünk függ, hogy az időnkből mennyit adunk Isten Igéjének.

Ha úgy döntesz, hogy nem foglalkozol vele, akkor nem lesz hited. Mert a hit hallásból van, az pedig Isten Igéjéből. Nem úgy születtél, hogy hited van, hanem a hitedet folyamatosan növelned kell az Igéből. És egyre több hitünk lesz, ahogy egyre inkább elhisszük azt. Mindig csak tőlünk függ. Kiderül mind az Ó-, mind az Újszövetségből, ha az emberek azt tették, amit Isten mondott, áldások követték az életüket, ha elutasították – átkok. Isten azt akarja, hogy minél inkább az Ő Igéje szerint éljünk. Nyilván van különbség a mennyei és földi élet között, de már itt is tudsz Istennek tetsző életet élni. Mindenünket odaadjuk Istennek, az Ő Igéjének (életünket, időnket, pénzünket Isten kezébe tesszük). Egyre inkább, egyre többet és többet hiszünk. Ken és én a hitünket először a bérleti díjon edzettük, amely 150 dollár volt havonta. Aztán elkezdtünk hitet gyakorolni egy saját otthonra. Ehhez bizony kicsit hosszabb időre volt szükségünk.

Csak tőlünk függ, milyen irányba akarunk elindulni. S tudjuk, a hit honnan jön. Tehát ha gyógyulásra van szükségünk, akkor a gyógyulás igéihez megyünk, mert pontosan elmondják Isten akaratát a gyógyulással kapcsolatban. Az Újszövetség Jézusról azt mondja: Ő hordozta betegségeinket, fájdalmainkat. Pl. 1Pét 2:24 Aki a mi bűneinket maga vitte fel testében a fára, hogy a bűnöknek meghalván, az igazságnak éljünk: akinek sebeivel gyógyultatok meg.

Sátán megpróbál beteggé tenni minket, ő az, aki lop, öl, rombol, hazudik. Ezt tudja csak tenni. Amit mond, arra megy, hogy tönkre tegyen. S mit mond a Biblia? Állj ellene az ördögnek, és elfut tőled. Tehát ettől függ: hogy ellene állsz-e vagy sem. Tehát tarts ki! Kinek a döntése ez? Az enyém és a tiéd. A hit képes minden körülményt megváltoztatni. Gyógyulást hoz a testednek, pénzt a zsebedbe. Képes a tökéletes házastársadat elhozni. A válaszokat a gondjaidra Isten Igéjében találod meg, s amikor megtalálod, helyezd a szemed elé, a füleidhez.

Ugyanilyen fontos viszont, hogy a világ hangját ne fogadd be. Bárhová mégy, mindenütt istentelen emberekkel beszélgethetsz, akik gonosz, hitetlen beszédet mondanak. S ha ilyen környezetben vagy, le kell győznöd a körülményeket. Felül kell kerekedned ezen a helyzeten. Egyszerűen erősnek kell lenned, ha olyan munkahelyen dolgozol, ahol kételkedőkkel, hitetlenekkel vagy körülvéve, akik nem tisztelik Istent. De akik gyengék, mert nem töltenek időt Isten Igéjével, és a hitük nem nő, hasonlítanak ahhoz, mint amikor az elfáradt, gyenge állatokat a vadonban a ragadozók próbálják elejteni. Ugyanezt teszi az ördög is. Egyedüli megoldás testvérem, hogy erősnek kell lenned hitben, hinned kell Istennek.

Tudjuk, hogy a sátán az ellenségünk, a Bibliából tudjuk, hogy azért jött, hogy lopjon, öljön és raboljon. Mi azonban nem akarunk megöletni, meglopatni és leromboltatni, tehát nekünk kell tennünk ez ellen. Jézus azt mondta, az én nevemben ördögöket fogtok űzni. Vagy: állj ellene az ördögnek és az elfut tőled. Hiszünk Istennek, hogy neki fontos az életünk. Ezért nem adunk az életünkben helyet a sátánnak engedetlenség által. Úgy adsz helyet, ha engedetlen vagy Istennek. Ha olyan dolgokat teszel, amiről tudod, hogy Isten nem helyesli. Pl. mikor vereséget beszélsz, vagy hasonlóan beszélsz, mint ahogy a világ beszél. Nem lehetünk ilyenek, ha győzelemben akarunk élni. Isten előtt engedelmességben kell élnünk. S mikor az ördögnek Jézus nevében beszélsz, neki el kell menekülnie. Tudjuk, hogy a hit hallásból van, a hallás pedig Isten Igéje által. Márk 9,23: minden lehetséges annak, aki hisz. Azoknak az embereknek az életében, akik elhiszik mindazt, amit Isten Igéje mond – minden lehetséges! Már nem lehet olyan probléma az életedben, amire ne jönne válasz. A hitednek Isten Igéjén kell nyugodni.

Az elmúlt évi kijelentésre azonban nem lehet alapoznod. Nagyon fontos, hogy mindennap táplálkozz az Igével, tölts időt Vele. Használd ki az időt ebédidőben, lopj el egy kicsit belőle, korábban kelj, vagy feküdj le később. Nekem a koránkelés volt a legjobb. Az életedben időt kell találnod erre. S a legnehezebb dolgokat is meg tudod tenni: ki tudod kapcsolni a tv-t, és le tudod csökkenteni a tv nézést 2-3 órára. De azt mondom: képes vagy teljesen el is hagyni! A cél az, hogy a szellemed erős legyen az Igében.

Nem szabad elkedvetlenednünk a körülmények miatt, a dolgok nem mindig történnek azonnal. Ha gyógyulásért imádkozol, nem biztos, hogy azonnal meggyógyulsz, de szilárd alapod lesz. Fontos hogy Isten Igéjén maradj. Ez nem keresztény tudomány, nem csupán pozitív gondolkozás, hanem a hitedet használod az Ige alapján: a hit hallásból van, a hallás pedig Isten Igéjéből. A hit úgy működik: ha beszélsz, ha kimondod, lerakod az alapjait a beszédeddel. Ez egy más életstílus ahhoz képest, ahogy a többi ember él, mint a nagy átlag, akik reménykednek, hogy majd csak megússzák valahogy. Nem, nem, nem. Mi nem így élünk, mi hit emberek vagyunk, akik hisznek Isten Igéjének. Jézus azt mondta: akik hisznek, azoknak minden lehetséges. Ezt Jézus mondta. És mi hiszünk – halleluja!

Zsidó 11,1: a hit a reménylett dolgok valósága, a nem látott dolgokról való meggyőződés. A reménység nagyszerű dolog. Egy jövőbe mutató dolog, ami nagyon jó. Remélem, hogy Isten legjobb terve valósul meg az életemben… De a hit a MOST hit, a jelen pillanatban levő hit. A hit ad anyagot, valóságot a reménynek. A hit a MOST, AZONNAL hit. A dolgok valósága a hit. A remény: majd valamikor a jövőben. A hit viszont azt mondja: megkapom, abban a pillanatban, amikor imádkozom. Ez a hit. (S mi az, ami legyőzi a világot? A mi hitünk – szerk.)

Hogyan gyakoroljuk a hitben élést? Az Úr sokszor csak a következő lépést mutatja, mit hogyan tegyél. Nagyon gyakran egy engedelmességi lépés a hitben való kilépés. Amikor a cselekedeteink és szavaink is megfelelnek a hitünknek, amikor a beszédünk megegyezik Isten Igéjével, ahelyett hogy ellentmondana neki. Meg kell tisztítanunk a beszédünket és cselekedeteinket, a hit épület kezd növekedni. Bizonyos dolgok lehetetlennek tűnnek előtted, így előfordul, hogy a hit lépés lehetetlennek tűnik, s az ördög mindent elkövet, hogy ne lépd meg.

Amikor Tulsába költöztünk pénz nélkül, maradhattunk volna a Forth Worthben, és élhettünk volna valahogy. De nekünk meg kellett tenni ezt a hitlépést. Előfordul, hogy erőfeszítést kíván tőlünk, mikor ilyen helyzetben vagyunk. Mikor már a természetes erő nem működik, akkor kell megtenni. Józsué esetében azt mondta az Úr neki: menj a Jordánhoz, és lépj bele a vízbe. Ők még nem láttak ehhez hasonlót. A víz, mint egy fal, úgy állt. A hit lépés eredménye legyen pici vagy nagy, de habitusod legyen a hitből való cselekvés. Engem például először megtanított, hogy a kis dolgokban bízzak. Engedelmeskedj Istennek – ez annyira fontos! Ha áldott akarsz lenni, meg kell tanulnod ezt is. Gyorsnak kell lenned az adásra, az imádkozásban, hogy ne habozz, mikor bizonyságot tudsz tenni.

Arra tanít Józsué története, hogy hitből való cselekvés által probléma-hegyek tűntek el előlük. A folyó medrét száraz lábbal tudták átlábalni. Szükséges hogy a csodákban is higgy. Meg tudjuk tenni, mert Isten egy csodatevő Isten. Nála csodák vannak. Amikor látod Isten Igéjében, vagy a bensődben, hogy mit kell tenned és megteszed, Isten megjutalmaz ezért. Gyakran a hitlépés nem egy nagy mulatság. De a vége mindig az. Mikor a csoda megjön, már nagyon vidám az ember. Gyakran már nem tudom, hogy ez én voltam, vagy az Úr. De ha valami jó dolog származik belőle, tedd meg. Mikor valami lehetetlennek tűnik, mindig csak a következő lépést tedd meg, és ne törődj az utána következővel.

A hitnek nincs mindig azonnali válasza, de ha azt teszed, amit a Biblia mond, akkor meg fog valósulni az életedben. Tudjuk, hogy a hit és a türelem (kitartás) együtt van, a türelemnek kell meghoznia a hit eredményét. Ha nem valósul meg az elkövetkezendő 24 órában, amit hitben kértél, azt kell tenned, hogy megállsz hitben, és nem csúszol vissza. Nem fordulsz vissza a hegyekbe, mikor ott van előtted a folyó, s nem azt mondod, hogy úgysem tudok átmenni rajta.

A hitedet úgy tudod növelni, ha cselekedsz Isten Igéje alapján. Cselekedd, cselekedd. Ha az Ige korrigál téged, meglátod, hogy valamit rosszul csináltál. Ha mondjuk nem jártál szeretetben, akár mint feleség, azonnal korrigálnod kell, meg kell térned, és csak tartsd tovább az utadat. Mindig növekedünk, időt töltünk Isten Igéjével, de mikor hibázunk, megtérünk azonnal, felállunk és megyünk tovább. Ha kudarc ér, ne add fel, menj tovább. Ha nem működik életedben a hit, ne fuss el, tápláld magad az Igével, és várd meg, míg elég erős leszel. A hallás Isten igéjéből jön. A hit növekszik évről évre. Ez egy életre szóló program. Mi már 50 éve járunk Istennel, de ahogy visszanézek, a hitünk folyamatosan növekedett.

Csak maradj Isten útján, és tedd amit a Biblia mond. Cselekedj az alapján. Engedd, hogy az Ige korrigáljon téged, hogy inspiráljon téged, ne engedd, hogy eltávozzon a szemedtől, füledtől, törekedj rá, hogy a szívedben maradjon. El tudod képzelni, ha ételt csak kétszer egy hónapban ennél, vagy hetente egyszer? Nem lennél túl erős, ugye? Ha rendszeresen táplálkozol Isten Igéjével, egyre erősebb és erősebb leszel, s minél erősebb vagy, annál jobb lesz az életed. Mert Isten azt akarja, hogy élvezd az életet. Nem kell aggódnod, mindig tudunk még fejlődni, míg itt vagyunk a földön.

Fordította: Orbán Tibor

Share
Tagged on: , ,

Vélemény, hozzászólás?


UA-6786688